Главная страница / Каталоги / Статьи /  "Хмарні" технології на захисті бізнесу

"Хмарні" технології на захисті бізнесу




 "Хмарні" технології на захисті бізнесу
Зоя Дмитрів, для ЕП — Понеділок, 7 травня 2012

Фото macinews.ru
Одним із способів захисту бізнесу є перехід документообороту підприємства на "хмарні" технології. В умовах все більшого наступу українських органів контролю на бізнес (приклад "Розетки", "Мірохоста"), це спосіб стає все актуальнішим. Адже повірте, майже усі поштові сервери на вимогу державних органів надають інформацію про своїх користувачів – в тому числі, електронні документи.
Мур від нападників
Сучасний бізнес чимось нагадує середньовічний замок – щільні мури і постійна осада кочових нападників. Засоби, якими владні структури ведуть активну боротьбу з бізнесменами, розширилися. Тепер перевірка ліцензій в Україні стає підставою для того, щоб зайти в офіс, і потім уважніше "розібратися" з компанією.
Якщо представники малого бізнесу впевнені, що в їхні двері не постукають бійці у камуфляжній формі, то це оманливе враження. Сьогодні перевірити ліцензії до комп’ютерних програм у будь-якому офісі в Україні мають право як представники податкової інспекції, так і міліціонери. Ніхто не застрахований від того, що ваш же адміністратор, просто перебуваючи в поганому настрої, вирішить продати якусь інформацію конкурентам чи представникам контролюючих органів.
Фото REUTERS
Треба бути готовим до того, що кожну секунду в двері, без жодного попередження, можуть увірватися "лицарі" в камуфляжних обладунках, щоб ретельно "прочесати" всі комп’ютери. Користувачам піратського ПО доведеться викласти кругленьку суму за те, щоб силовики залишили у спокої комп’ютери з усіма даними.
Керуючий партнер юридичної компанії "Овчаров та партнери" Денис Овчаров зазначає, що в українському законодавстві передбачені дуже жорсткі покарання за використання неліцензійного програмного забезпечення. Але, як правило, власники компаній прагнуть "розрахуватися" на місці.
"Передбачені наступні види відповідальності за використання неліцензійного програмного забезпечення: цивільно-правова (Цивільний кодекс України; Закон України "Про авторське право і суміжні права"), адміністративна (Кодекс України про адміністративні правопорушення), кримінальна (Кримінальний кодекс України). В рамках кожної з них передбачена своя міра відповідальності", - каже він.
Цивільно-правова передбачає відшкодування матеріальної шкоди, або стягнення доходу, отриманого від використання неліцензійного програмного забезпечення. Сума штрафу становить від 9600 грн до 48 млн грн. - залежно від суми завданої шкоди.
Адміністративна відповідальність несе серйозніші наслідки для порушників. Тут мова йде не тільки про штраф, а і про конфіскацію незаконно виготовленої продукції та обладнання і матеріалів, які використовувалися для вчинення правопорушення.
Кримінальна відповідальність, крім штрафу, передбачає ще й виправні роботи на строк до двох років, а також позбавлення волі від 2 до 6 років. Крім цього, позбавлення права займатися певними видами діяльності або обіймати посад. Також можлива конфіскація і знищення предметів злочину (тобто, даних, які виготовлялися на неліцензійних програмах).
"В один день можна втратити бізнес, і навіть позбавитись волі. Звісно, в Україні ще нікого не посадили за такою статтею, але все може бути", - каже Овчаров.
Ці загрози вже насуваються.
Фахівець з безпеки даних Андрій Столяренко говорить про посилення тиску з боку контролюючих органів на власників компаній: "Якщо раніше тільки великі компанії та, наприклад, банки опікувалися безпекою своєї внутрішньої інформації, тепер це стосується навіть маленьких фірм. Як правило, за кожним великим бізнесом стоїть якась важлива посадова особа, в той час як маленькі фірми не мають таких поручителів і є абсолютно відкриті для різних перевірок".
Європейці та американці давно зрозуміли, що в умовах глобальної публічності усіх користувачів мережі інтернет, головне завдання для кожного бізнесмена – зберегти конфіденційність своєї інформації. Вирішити цю проблему також допоможе "облако" (українською – "хмара").
Ця проста послуга дозволяє зберегти не тільки недоторканність інформації на віддаленому сервері, а і надає можливість доступу до необхідних даних з будь-якого комп’ютера, звісно, при наявності  "ключа".
Як працює "облако"
"Облако" - це так званий віддалений сервер. Уявіть, що десь далеко, за межами вашого офісу, стоїть величезний комп’ютер, який має надможливості в плані зберігання інформації. І кожну секунду туди надходять певні дані. Таким чином, вся інформація зберігається не за вашим безпосереднім робочим місцем, а далеко за його межами", - розказав про технологію Фахівець з безпеки даних Андріс Кутневскіс.
Це віртуальний сервер, який може приймати дуже великий об’єм інформації. При цьому вона не може стертися, якщо раптово вимкнеться світло. Вона не може бути скопійована кимось, тому що доступ до неї має тільки власник паролю. Цю інформацію ви не маєте відкривати стороннім особам, тому що на неї не потрібно мати ліцензію чи будь-яку іншу документацію. Все це працює за допомогою звичайного комп’ютеру та мережі інтернет.
Фото modernofficemethods.blogspot.com
В чому головні плюси "облака"?
Перше і найголовніше, від чого може застрахувати "облако" будь-яку компанію, – це втрата конфіденційної інформації. Її ви можете втратити, якщо результатом перевірки стане відкриття кримінальної справи, яке передбачає вилучення комп’ютерів.
Звісно, можливий інший варіант - коли ви маєте усі відповідні документи на комп’ютерні програми. Але і в цьому разі збереження інформації після її вилучення вам ніхто не гарантує. Адже протягом певного часу невідомі вам люди перевірятимуть комп’ютери, і які файли стануть об’єктом їхньої уваги, ви не знаєте. А отже, усе, що знаходиться в комп’ютері, з легкістю може відправитися в невідомому напрямку.
При використанні віддаленого серверу, ваші комп’ютери не міститимуть в собі жодної комерційної інформації. Тобто, ви з легкістю можете навіть дати свій комп’ютер для користування будь-кого, і не боятися, що після таких посиденьок щось кудись зникне.
Другий плюс – це легкість у користуванні. Інформація відкривається лише тим, хто має на це відповідний дозвіл. В разі  виникнення будь-яких форс-мажорів, починаючи від візиту неочікуваних "гостей" і закінчуючи простими несправностями у роботі електропостачання, можна легко припинити роботу і почати її згодом з того місця, де ви зупинилися.
Третій плюс – повний захист конфіденційної інформації. Можливості послуги дозволяють клієнту чітко регламентувати коло користувачів серверу та маніпуляції, які здійснюються з його даними. Тобто, в разі, коли хтось із ваших співробітників вирішить скопіювати чи відправити якийсь файл с серверу, не маючи на те дозволу, його дії будуть просто заблоковані.
Нарешті, більшість компаній, які надають такі послуги, забезпечують декілька важливих нюансів. Перший – на номер постачальника послуги можна відправити смс, який моментально закодує всі дані компанії. Другий – послуга офіційно надається не як сервер для розміщення інформації, але як надання консультаційних послуг або інша договірна робота, по якій контролюючі органи не зможуть вимагати надання даних.
http://www.epravda.com.ua/publications/2012/05/7/322884/

 

Комментировать статьи могут только зарегистрированные пользователи. Перейти к регистрации

test